Friday, August 14, 2015

Mee Geti Laksa Johor




Bahan-bahan :

1 paket Mee Geti
1 kg ikan parang ~ Mula-mula kita sediakan stock ikan
250 gm udang basah ~ kita sediakan pula stock udang
4 sudu besar udang kering ~ di rendam hingga lembut
                                          Kemudian di kisar halus1 keping isi ikan kurau masin sederhana besar ~ di rendam hingga lembut
                                                                       Kemudian di kisar halus
Bahan Kisar

6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inc lengkuas
1 inc halia
15 tangkai cili kering ~ rendam hingga lembut
Kesemua bahan di atas di kisar halus

2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar ketumbar
Kedua-dua bahan ini di sangai atau goreng tanpa minyak hingga harum
Kemudian di tumbuk halus

Lain-lain bahan yang di perlukan

2 sudu besar  rempah kari daging ~ ada juga yang menggunakan rempah kari ikan terpulang pada citarasa
2 sudu besar kerisik
3 keping asam keping
1 biji santan pekat 
1 ikat daun kesum
1 ikat daun selasih
1 kuntum bunga kantan ~ belah 2
1 batang serai ~ di titik 
1 buku gula Melaka ~ sederhana besar
Garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis 

Cara Memasak ^_^

1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Tumiskan bahan kisar
3. Masukkan serai dan masak sehingga harum dan naik minyak
4. Kemudian masukkan jintan manis dan daun ketumbar yang telah ditumbuk halus
5. Kemudian masukkan rempah kari dan masak sehingga garing
6. Masukkan air rebus udang dan ikan.
7. Biarkan kuah mereih dan mendidih sebentar
8. Bila dah didih masukkan santan, udang kering, ikan kurau, ikan isi udang dan ikan parang, kacau rata dan        biarkan merenih.
9. Kemudian masukkan asam keping, gula Melaka, kerisik, bunga kantan, daun kesum dan daun selasih.
10. Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula, biarkan sehingga mendidih dan pekat sikit.


No comments:

Post a Comment